Persimono tėvyne laikoma Senovės Kinija, kur jis buvo garbinamas imperatoriaus rūmuose, o kronikose buvo aprašomos jo stebuklingos savybės. Net botanikos moksle šis vaisius turi dievišką pavadinimą – išvertus iš lotynų kalbos Diospyros reiškia „dievų maistas“.
Uogų (juk persimonai yra uogos!) laikotarpis trunka nuo rugsėjo iki gruodžio, o derliaus pikas pasiekiamas lapkritį. Rinkitės putlų, blizgantį vaisių su lygia oda. Be įtrūkimų ir dėmių. Lapai neturi būti ryškiai žali. Minkštą persimoną suvalgykite tą pačią dieną, o kietam leiskite prinokti. Tuomet dėkite jį ne į šaldytuvą, o į popierinį maišelį kartu su obuoliu ar bananu.
Taigi, dabar svarbiausia dalis – kas darosi su organizmu, kai mėgaujatės prinokusiu persimonu.
Sustiprėja imunitetas
Matyt ne atsitiktinai šis produktas yra sezoninis. Pats paprasčiausias paaiškinimas – tai vitamino C šaltinis, o šis vitaminas yra patikima apsauga nuo gripo ir kvėpavimo takų ligų. Ne veltui persimone esančią kombinaciją – vitaminas C, beta-karotinas ir kalis – Kalifornijos universiteto mokslininkai pernai metais įvardijo „auksine“ sudėtimi, skatinančia naujų imuninių ląstelių gamybą.
Sulėtėja senėjimo procesai
Šiame vaisiuje gausu katechinų – tai antioksidantai, kurie neleidžia laisviesiems radikalams sunaikinti ląstelių. Paprastai jų daug būna žalioje ir baltoje arbatoje. Tačiau nereikia pamiršti labai svarbios detalės – katechinas veikia tik su sąlyga, kad lapai nebuvo fermentuoti.
Su persimonais viskas kur kas paprasčiau. Būtent katechinai suteikia jiems aitrumo ir gailaus skonio, tačiau ši savybė puikiai apsaugo dantenas. Didžiausias senėjimą stabdančių elementų kiekis yra jo odoje, todėl nevertėtų elgtis trumparegiškai – jeigu persimoną nulupate, netenkate jauninamojo poveikio.
Pagerėja virškinimas
Kaip žinia, geros žarnyno veiklos sąlyga – pakankamas maistinių skaidulų kiekis. Ir persimonas šia prasme yra tikras rekordininkas. Šimte gramų šio vaisiaus yra apie 3,6 gramo maistinių skaidulų, o tai sudaro apie 10 procentų paros normos. Sveiką metabolizmą skatina ir jame esanti folio rūgštis bei vitaminas В6.
Kartais teigiama, kad persimonui būdingos dietinės savybės, tačiau tai – gudravimas. Taip, vidutinio dydžio persimone yra vos 30 gramų angliavandenių, tačiau jis yra pakankamai kaloringas (80 kalorijų) ir dėl maistinės fruktozės nerekomenduojamas sergantiems diabetu.
Jeigu norite savo malonumui pasimėgauti persimonu, jį reikia valgyti ne kaip desertą, o kaip savarankišką užkandį – tokiu atveju jis ne pamaišys, o, priešingai, palaikys jūsų siekį atsikratyti nereikalingų kilogramų. Nepamirškite, ne daugiau kaip vieną ar du per parą!
Pagerėja regėjimas
Vitaminai В ir С – žinoma, labai vertingi ir poveikis jų akivaizdus. Vis dėlto, persimonuose daugiausia yra kito vitamino – A (karotino). Kad jo kiekis jame išties didelis, byloja ryški persimono odelė. Šio elemento jurisdikcijoje yra mūsų akys, tiksliau, gebėjimas matyti naktį, spalvų suvokimas ir konjunktyvito profilaktika.
Gelbėja nuo edemos
Dar vienas persimono privalumas – tai natūralius diuretikas. Už šio žodžių junginio slypi labai svarbi savybė – jis padeda atsikratyti edemos. Prinokusio persimono minkštimas padeda iš organizmo pašalinti užsistovėjusius skysčius (todėl inkstų ligomis sergantys žmonės turėtų būti atsargūs). O kad kartu su jais iš organizmo nepašalintumėte ir didžiosios dalies naudingų mineralų, turi ir kalio. Beje, pastarasis atsako už momentinę energijos dozę. Tad per patį darbo dienos įkarštį suvalgykite pora gabalėlių persimono ir jums atsivers antras kvėpavimas, o panikos ir streso pojūtis atsitrauks.
Pats laikas priminti dar vieną jo privalumą – Rytuose persimonas plačiai naudojamas žagsuliui gydyti.
Gastronomijos kultūroje persimonas kur kas universalesnis nei priimta manyti. Jį galima dėti į salotas (dera su žalumynais, avokadais ir kriaušėmis), daryti parfė (su vaniliniu jogurtu, avietėmis ir skrudintais dribsniais), apšlakstyti citrinų sultimis, pabarstyti aitriųjų paprikų milteliais ir patiekti su minkštu sūriu, taip pat rytais įvynioti į blynelius.